Soorten voegen

Het maken van een keuze

Er zijn vele verschillende soorten voegen waar u voor kan kiezen. De keuze voor een soort voeg is persoonlijk, maar om een indruk te geven worden hieronder de meest gekozen voegen beschreven.

Gladde voeg

De gladde voegGladde voeg is gelijk met het metselwerk, hierdoor ontstaat er een vlak gevelbeeld. De voeg gaat als het ware op in de steen. Deze soort voeg wordt het meest toegepast.

 

 

Kam- en borstelvoeg

Kenmerk van deze soorten voeg is dat ze beide een licht ruw Borstelvoegoppervlak hebben. Kam- en borstelvoegen zijn nagenoeg hetzelfde, het verschil zit in de afwerking. Bij een gekamde voeg vindt de afwerking met een kam plaats. De streken van deze kam zijn minder zichtbaar en breed dan bij een borstelvoeg. De borstelvoeg is afgewerkt met een borstel, hierdoor ontstaat er een ruwe structuur met duidelijk zichtbare borstelstreken.

 

Schaduwvoeg

De schaduwvoeg is een voeg waarbij de horizontale voeg schuin Schaduwvoegomhoog tussen de stenen ligt en de verticale voeg gelijk met het zichtvlak van de steen. De schaduwvoeg heeft een glad oppervlak. De schaduwvoeg komt het meest tot zijn recht in een gevel die is opgemetseld met lange platte stenen. De voeg legt bij dit soort metselwerk namelijk de nadruk op de horizontale lijnen van de gevel.

Snijvoeg

De snijvoeg is gelijk aan het zichtvlak van het metselwerk. SnijvoegBij het zetten van een snijvoeg wordt gebruikt gemaakt van speciaal voegcement. De voegen worden met behulp van daarvoor bestemd snijvoeg gereedschap gezet. Hierna worden de voegen met een mesje aan de boven- en onderkant schuin afgesneden. Dit voegwerk wordt veelal toegepast bij oude en monumentale panden, om de karakteristieke eigenschappen van het pand te behouden.

 

Knipvoeg

De knipvoeg is nagenoeg hetzelfde als de snijvoeg. KnipvoegHet verschil is dat de knipvoeg buiten het zichtvlak van de steen wordt afgesneden en dus uitsteekt ten opzichte van het metselwerk. Deze soort voeg wordt net als de snijvoeg veelal toegepast bij authentieke gebouwen als boerderijen, kerken en stadspanden.